söndag 29 juni 2014

Dexter en suverän serie

Har äntligen kommit till skott och börjat se på TV-serien Dexter. En på många vis omtalad och med rätta hyllad serie om Morgan Dexter, en kriminolog inriktad på blodanalyser. Parallellt med sitt något obskyra arbete agerar han seriemördare på nätterna. Dexter har dock sitt eget hederskodex och mördar enbart personer som på något vis gjort sig förtjänta av det, exempelvis knarklangare och hustrumisshandlare. Det kallas för "Harrys kodex" och är en, dubbeltydigt nog, moralisk kod utarbetad av Dexters styvfar, polismannen Harry. Denne adopterade Dexter som liten efter en traumatisk händelse och såg snabbt den störde ynglingens potentiella öde. Därför styrde han Dexter till att enbart agera efter denna kod. Två anledningar finns till detta bisarra arrangemang. Att inte åka fast men ändå få leva ut det tvång som Dexter kämpar med.

Det låter en smula surrealistiskt förstås, men serien fungerar utmärkt och första säsongen tog enbart ett par kvällar att avverka. TV-serier gör sig bäst när man kan sluka avsnitt efter avsnitt hämningslöst tycker jag.
Med fasa minns man sin barndom när man fick vänta en vecka mellan varje avsnitt. I-landsproblem, javisst, men ändå. Nåväl, vill man se en välgjord TV-produktion med habila skådespelarinsatser och inte ryggar för realism så är Dexter något jag varmt rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar