onsdag 14 november 2012

Otäck realism i fotbollsmiljö

Såg en fantastiskt bra film idag. "Green Street Hooligans" utspelar sig i London och visar på ett oerhört realistiskt och våldsamt sätt hur de brittiska fotbollslagens firmor fungerar.

Journaliststuderanden Matt Buckner blir relegerad från Harvard två månader innan examen för en förseelse han inte gjort. Han flyr till London där hans syster numera bor tillsammans med sin familj. Systerns svåger Pete är ledaren för West Hams firma och Matt sugs in i gemenskapen som består av fotboll, våld och obändig lojalitet. Han känner för första gången i sitt liv att han har vänner och att han ingår i en sluten krets som är beredda att dö för varandra.

Detta är bokstavligen vad som sker också. Uppgörelserna med arvfienden Millwalls firma skildras på ett ruggigt realistiskt vis och avskräcker den mest härdade att befinna sig på fel gator vid fel tillfälle.
Elijah Wood i huvudrollen som Matt kan tyckas något malplacerad vid första anblicken - hans babyansikte och oskyldigt blå ögon lurar betraktaren - men det fungerar faktiskt alldeles utmärkt. Skådespelarinsatserna är bra överlag, och filmen är typiskt brittisk. Sjaskiga miljöer, dyster stämning och högklassigt skådespeleri.

Jag fann "Green Street Hooligans" mycket givande och realistisk. Britterna har ju fått bukt med mycket av läktarvåldet - till skillnad från flatheten vi lider av här i Sverige - men firmor av det här slaget är förstås svåra att komma åt då de ofta gör upp på bestämda platser långt från arenorna. Se filmen om ni inte gjort det, den är mycket sevärd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar