onsdag 21 september 2011

Konsten att göra fynd

Det är alltid roligt att göra fynd, oavsett vad det handlar om. I detta tidevarv när CD-försäljningen mer eller mindre gått i stå, försöker skivbolagen locka hugade spekulanter med allehanda sockrade musikpaket. Det kan handla om att slänga med en DVD ihop med plattan, eller att släppa en box med alternativa mixar o.s.v.

Jag gillar sådant här, och jag gillar dessutom att göra en bra affär. Därför brukar jag leta runt på olika nätbutiker och jämföra priser. Nu har jag lagt beslag på en hel uppsättning med diverse AC/DC-godbitar, självfallet från olika butiker för då en artikel kan vara billig på ett ställe kan en annan vara detsamma på ett helt annat.

AC/DC har släppt fyra gamla plattor som så kallade Fan Pack, där de slänger med massa krims krams i en box tillsammans med en remastrad version av originalskivan.

High Voltage, Highway To Hell, Back In Black samt For Those About To Rock är de utvalda alstren och undertecknad kunde förstås inte hålla sig.
 Dessutom har de släppt en suverän DVD - Live At Donington - som ett Fan Pack. Alla dessa är normalt sett ohemult dyra, men den som söker han finner. Under hundringen styck gav jag för dessa fabulösa ugåvor, vilket är riktigt billigt, framför allt var ju Live At Donington ett riktigt fynd i rätta bemärkelsen. Tack CDON.
Att musiken är oantastlig visste väl alla innan, men man blir som ett barn på julafton när det är med massa bonusprylar.

 Jag är förstås inte dummare än att jag fattar att detta är ett sätt att kränga samma platta eller konsertupptagning ännu en gång till nördar som jag själv, men det kvittar. Det spelar ingen roll om jag, som i fallet med Back In Black, har tre exemplar av plattan. På vinyl, som vanlig CD och nu i ett Fan Pack. Likaså Highway To Hell finns nu i inte mer än fyra versioner i hemmet. På vinyl i två versioner, Europapressning och Australien-pressning, samt i två CD-upplagor. Och. Så. Vidare.

Jag tillhör albumgenerationen, och är barnsligt förtjust i att bläddra bland texthäften där historien om hur skivan blev till avhandlas, och jag gläds som vilken shopoholic som helst bara av att äga produkten med allt dess tingeltangel som medföljer i den smakfulla kartongen.


Det allra största fyndet har jag dock sparat till sist. För ett par år sedan släppte AC/DC en DVD-box som fick alla fans att dregla. "Plug Me In" är en sanslös box med en försvarlig mängd konsertupptagningar som gjorts med bandet genom åren. Ordinarie utgåva var en dubbeldisc, som det heter på fackspråk, men det släpptes även en deluxe-utgåva med tre DVD i. Första skivan innehåller konserter med den sångare många, inklusive jag själv, håller högst - nämligen Bon Scott. Andra discen är motsvarande med nuvarande stämbandsmarodören Brian Johnson och tredje skivan är full av unika upptagningar och intervjuer. Tillhörande godis är bland annat en stor affisch, klistermärken och pins samt en enorm uppsättning kopior av backstagepass som delats ut till folk som på något vis antagligen gjort sig förtjänta av denna ynnest under turnéerna. Helt onödiga grejor, men ack så roligt. Nåväl, denna superbox har inte haft ett listpris under 500:- någon gång, så döm om min förvåning och glädje när jag fann den på Ginza för 99:-. Add to cart, förstås.

Vis av erfarenhet vet jag också att det gäller att smida när järnet är varmt. Nästa vecka kan artikeln vara utgången eller prishöjd, och då missar du chansen till att såväl glädas åt ett gott fynd samt att verkligen njuta av idel ädel musikadel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar