torsdag 1 september 2011

Kult är bara förnamnet

Det måste vara något speciellt med band som innehåller tre medlemmar. Suveräna akter som Rush, Motörhead och ZZ Top är några exempel, och Anvil ett annat. Att tre personer kan, som i Motörheads fall, orsaka så mycket ljud och, som i Rush fall, få fram så mycket avancerade teknikaliteter, är imponerande.

Den lilla sympatiska trion Budgie från Wales är ännu ett band som ingår i denna gemenskap. De har aldrig nått de stora framgångarna, men hyllas unisont av initierade metalheads och för den delen många etablerade artister inom den tyngre skolan. Inte minst bevisas det av att självaste Metallica gjort covers på låtarna "Crash Course In Brain Surgery" samt helt suveräna stycket "Breadfan".

Att kalla sig för Budgie kan ju synas som ett udda namnval, det betyder ju faktiskt undulat, men det är inget mot många av trions låttitlar. "If I Were Brittania I'd Wave The Rules" och "You're The Biggest Thing Since Powered Milk" är bara ett par exempel av många. Nåväl, oavsett detta så är bandets plattor fulla med makalös heavy metal av brittiskt snitt. Ända sedan debuten 1971 till dags dato så levererar Budgie till fullo. Vissa kan ha en smula svårt med Burke Shelleys ljusa stämma, han är inte helt olik en viss Geddy Lee från annan kändare trio, men jag köper detta rakt av.

Dessvärre kan det bli lite jobbigt för den som vill upptäcka Budgie. De finns inte på Spotify och deras plattor är ständigt till fullpris, aldrig på rea. Men den som är villig att lära känna dessa fantomer blir rikligt belönad. Bakom de ofta mycket stiliga omslagen döljer sig fantastisk musik, själv rekommenderar jag albumen "Never Turn Your Back On A Friend" och "Power Supply", men valet är förstås fritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar