måndag 22 november 2010

Njutbar läsning

Jag älskar att läsa rock-biografier. Att få ta del av bakgrundsinformation om sina hjältar är oerhört underhållande. Det gäller dock att sålla fram guldkornen i den stora floran, då det finns en del alster som aldrig borde ha lämnat förlagens tryckpressar. För egen del har jag några direkta favoriter, som jag direkt kan rekommendera alla att läsa. Motley Crües "The Dirt" är en skamlös uppvisning i dekadens och nedbrytande leverne förpackat som en underhållande smällkaramell. Det är ett under att dessa gossar fortfarande är vid liv, om nu allt i boken är sant. Ibland undrar man faktiskt...

"Maximal Rock'n'Roll", om de oantastliga riff-gudarna AC/DC är en biografi av lite annat stuk. Visst, här finns mycket alkohol, slagsmål och röj, men det står klart ganska direkt att detta är ett band som fokuserar starkt på sin musik. Alltför tidigt bortgångne Bon Scott levde förvisso rock 'n' roll myten till fullo, men bröderna Young, bandets hjärta och hjärna har aldrig tummat på sin huvudregel- musiken först.

Allas vår favoritpensionär Lemmy Kilminster är en av mina husgudar och hans biografi "White Line Fever" lever upp till det förväntade ryktet. En mustig och nöjsam berättelse där man bland annat får veta hur Lemmy lyckades få sparken från drog-kungarna Hawkwind för att han drogade för mycket...

Min absoluta favorit är dock utan tvekan Ozzy Osbournes sagolikt underhållande "Jag Är Ozzy". The Prince Of Darkness leverar sin livsberättelse på ett skönt distanserat vis, kryddat med underfundig brittisk humor. Hur Ozzy kan vara vid liv är också en av dessa olösta mysterier vetenskapen får ta itu med. Det står i alla fall helt klart att människokroppen tål betydligt mer än man kan tro. Hur mannen kunde skapa så fantastisk musik samtidigt är ett mysterium, särskilt som han ibland inte ens minns det själv.

Se där, några tips inför den årstid som väntar. När vintern viner runt husknuten och mörkret ligger som en våt filt över landet, så det alldeles perfekt att slå sig ner i favoritfåtöljen med valfri medhavd dryck och låta timmarna försvinna i sällskap av några av rockhistoriens mest underhållande berättelser. Enjoy, friends!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar