torsdag 16 juni 2011

God lektyr

Idag anlände två efterlängtade böcker på posten. Melker Becker och Mattias Lindeblad har tidigare skrivit boken "Hårdrock - rundgång, nitar och nackspärr", en trivial men underhållande betraktelse av hårdrocken från två genuina nördar i en ålder strax under min egen. Boken blandade seriösa intervjuer med skojiga teckningar och korta anekdoter i en salig röra. Lättläst och roande, tycker jag, och boken var en av de mest uppskattade födelsedagspresenterna jag fick det året.

Nu kommer uppföljaren med det logiska namnet "Mer hårdrock - smink, läder och headbanging". Samma upplägg och faktiskt lika roande läsning. Det här är abslout ingen kandidat till Nobelpriset i litteratur, men det är väl också därför det är såpass underhållande. Herrar Becker och Lindeblad höll ju som bekant också i programet Rundgång i Sveiges Radio och SVT, och även där följde de samma upplägg. Skönt med grabbar som har självdistans och inte tar sig själva på så stort allvar. Det är ju för sjutton underhållning, eller hur!?

Den andra boken i paketet var gamle TV-bekantingen Anders Tengners "Access All Areas", närmare femhundra sidor ren njutning för oss som var med på åttiotalet. Jag minns tydligt hur mister Tengner ledde programmet "Metalljournalen" som blev ett smörgåsbord för alla utsvultna metalskallar i Sverige som aldrig sett någon hårdrock på dumburken tidigare. Makalöst var ordet! Dessutom är ju munhuggningen med Siewert Öholm i "Svar Direkt" en modern klassiker. Öholm var mäkta upprörd över all otäck hårdrock som hotade att svämma över vårt fromma land och dränka alla ont anande ungdomar i djävulsdyrkan och omoral. Anders försökte sakligt förklara hur allt låg till, men med begränsad framgång. Stor humor onekligen när man ser det i backspegeln. Har ni inte sett detta så har ni missat något!

Nåväl, nu kommer boken "Access All Areas" där Tengner, som de facto verkligen var i den innersta kretsen, berättar om sina möten med alla hjältar från framförallt åttiotalet, en guldålder för heavy metal. Själv var jag i en närmast perfekt ålder för att suga i mig all ny hårdrock som vräktes ut, och just därför är den här boken en njutning från pärm till pärm. Nu är det ju förstås inte ett måste att man var med då, utan alla med fäbless för god musik har stor behållning av den här smällkaramellen. Missa inte!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar