tisdag 7 juni 2011

Metal - A Headbangers Journey

Har ni missat denna sjukt intressanta och löjligt underhållande dokumentär, så är det bara att beklaga. Metal - A Headbangers Journey är en dissekering av hårdrocken från dess födelse (exakt förlossningsdatum är i och för sig som bekant omöjligt att fastställa) och framåt. Tyngdpunkten ligger på sjuttio- och åttiotalet, just den era som yours truly vurmar mest för.

Mannen bakom mästerverket heter Sam Dunn, en sympatisk ung man från Kanada som bestämt sig för att verkligen gå på djupet med den musik han växt upp med. Herr Dunn åker runt i världen och utforskar hårdrockens själ genom otaliga intervjuer med såväl fans som artister. Han delar upp filmen i olika sektioner som handlar om diverse fenomen inom genren, och det är hela tiden fabulöst underhållande. Jag anser mig ha en relativt djup kunskap om metal, men A Headbangers Journey är sprängfull med ny information paketerat i en oemotståndlig version.
Bland annat Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Geddy Lee och Tony Iommi (och många fler) har mycket intressant att delge oss som tittar, och även otaliga andra inom branschen levererar kloka uttalanden.

Till och med när vi får göra bekantskap med norsk black metal är det högintressant. Vad är det som driver dessa ljusskygga varelser till att bränna kyrkor och begå mord? Det är befriande när Alice Cooper i klippet efter tar udden av dessa obehagliga individer genom att påpeka hur artiga och blyga de varit när de försynt bett den store chock-rockaren om en autograf. Alice är alltid sevärd i intervjuer, och det är också förstås såväl Lemmy och Dee Snider som bägge staplar klassiska uttalanden i filmen. Delen som handlar om rättegången mot hårdrockare i USA där framför allt Tipper Gore - Al Gores pipinetta hustru - ställs mot en vasstungad Dee Snider är sanslöst underhållande.


Jag såg om den här filmen för andra gången häromdagen, och den var lika givande igen. Sam Dunn är ett geni och att det är han som även ligger bakom likaledes lysande dokumentären Iron Maiden: Flight 666 är inte förvånande. Se denna och njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar