fredag 9 mars 2012

Wrecking Ball knäckande bra

Bossens nya platta "Wrecking Ball" släpptes den sjätte mars - utom på ICA som världsexlusivt lyckades prångla ut plattan helt utan tillstånd några dagar tidigare - och den är riktigt angenäm. Springsteen har rötterna djupt nere i amerikansk arbetarklass, även om han numera vältrar sig i dollarsedlar, och den här gången gör han upp klassskillnaderna i det stora landet i väster.

Banker och svikna politiska löften får snytingar, och allt ackompanjeras av den bästa musiken mannen släppt ifrån sig i mannaminne. Jag tycker för egen del att det här är den bästa plattan sedan "The River" släpptes strax efter att dinosaurierna dog ut. Den är inte lika vass, men å andra sidan är "´The River" min personliga favorit i bossens diskografi.
"Wrecking Ball" måhända lider en smula av en avsaknad från några rejäla rockstänkare. Inslagen av cajundoftande country och amerikansk folkmusik är välavvägda, liksom gospelanslagen och det vilsamma tempot i låtarna. Men jag saknar ett par ösiga spår, som alla vet att bossen kan kränga ur sig. Det här är i och för sig anteckningar i marginalen, för plattan är solid.

Lyriken är knivskarp. Springsteen, som har sympatierna hos demokraterna, är besviken över girigheten i USA och de stora orättvisorna. Han beskriver människor som hamnat i utanförskap, personer som bor i spökstäder utan några jobb eller framtid. Springsteen har alltid varit duktig på att berätta om den vanlige arbetaren i USA. Killen på lokala bilverkstaden, eller en utsliten industriarbetare som inte får vardagen att gå ihop. Han må själv för länge sedan lämnat den delen av det amerikanska samhället, men sitt patos har han kvar - utan att det känns påklistrat och falskt.

Det här bådar vaerkligen gott inför sommarens begivenhet på Ullevi. Onekligen är det skönt att Springsteen håller sig vital och hungrig. För egen del hade jag räknat bort honom under många år, då jag tyckte att han mest släppte såsiga lågmälda skivor som inte fastnade. Visst var han fortsatt sevärd live även då, men det är ändå en extra krydda tillika ett styrkebesked att senaste given håller hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar