måndag 24 september 2012

En legend har talat

I min mission att avhandla otaliga rockbiografier har nu turen kommit legenden Eric Clapton. Hans självbiografi är, som så många andra, oerhört läsvärd. Skillnaden frånen hel del andra är den närmast totala avsaknaden av skandaler. Här ligger fokus på musiken och skapandet av rockkultur. Detta är faktiskt ganska skönt, då jag vid det här laget plöjt metervis med text sprängfull av sex, droger och skandaljagande.

Clapton har ju varit med länge nu, och de artister han träffat eller spelat med är otaliga. Fascinerande läsning med beskrivningar från sextiotalets London bland annat, med berättelser om hur han spelade med Beatles och Rolling Stones samt umgicks med Jimi Hendrix och Bob Dylan.

Sjuttiotalet med drogmissbruk, för visst finns det en del av den varan här också, avhandlas med osminkad realism. Clapton skryter inte med sina förehavanden, utan konstaterar helt enkelt hur det var. Det här är något som genomsyrar hela boken på ett befriande vis. Man behöver inte chocka läsaren i varje kapitel, en karriär som Claptons är nog så intressant för sig själv.

Förlusten av då fyraårige sonen Conor 1991 var förstås oerhört tragisk och det kapitlet i boken är gripande. Clapton tog sig vidare genom sitt musikskapande och låten "Tears In Heaven" är ju tillsammans med exempelvis "Layla" något av det bästa han gjort.

Alla musikintresserade bör givetvis läsa den här boken. Sakligt och informativt guidar denne legendar läsaren genom sitt liv och sin karriär. Mycket läsvärt och intressant från en av de stora rockmusikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar