fredag 15 juli 2011

Suverän Queen-dokumentär från BBC

En två timmars lång njutning. Så kan man sammanfatta den högkvalitativa BBC-dokumentären "The Days Of Our Lives" om Queen som gick på SVT häromdagen. Det brittiska public service-bolaget har en enormt hög nivå på nästan alla sina produktioner och det här var sannerligen inget undantag. Intervjuer med samtliga medlemmar och många nyckelpersoner runt bandet varvat med otaliga liveklipp och berättelser om denna fenomenala kvartetts historia. Mest var det Brian May och Roger Taylor som intervjuades, av naturliga skäl, men många gamla guldkorn med John Deacon och inte minst Freddie Mercury passerade revy.

Queen är ett band jag håller oerhört högt. Förutom några år i början på åttiotalet då de gick vilse i någon gay-discokultur, bland annat med det hemska albumet Hot Space, höll de en anmärkningsvärt hög nivå. Plattorna från sjuttiotalet är oklanderliga, och även på slutet av karriären fick bandet en ny skjuts med ett par starka alster. Live var de sagolika och Freedie Mercurys kvalietet som frontman är odiskutabel. Övriga medlemmars insatser är också utan skavanker och för egen del är jag en riktig sucker för Brian Mays gudomliga gitarrspel. Att de dessutom är ödmjuka och framstår som genuint trevliga höjer förstås betyget.

Dokumentären lyckades att inte bli alltför sentimental när Freddies död avhandlades. Återigen ett bevis på BBC:s storhet, ett amerikanskt bolag hade nog dränkt allt i tårar och stråkmusik. Med detta sagt så var det förstås ändå starka och gripande scener som visades rörande Mercurys sista år. Styrkan hos honom i slutet, när sista plattorna Innuendo och Made In Heaven slutfördes, gav ett outplånligt minne. Det var svårt att sitta helt oberörd, särskilt när man fick se hur enormt utmärglad och trött han var i studion på slutet strax innan hans död - mycket starka scener.

Jag älskar musikdokumentärer, faktiskt att jag tycker bättre om att se på sådana än rena konsert-DVD. Historierna runtomkring och olika faktauppgifter tilltalar en äkta nörd som mig själv, antar jag.
Hela dokumentären finns just nu på SVT Play, och alla med musikintresse i allmänhet och Queen-fäbless i synnerhet bör se denna. Själv ska jag införskaffa den på DVD snarast, och återigen njuta av historien om ett av de allra bästa rockbanden i modern tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar