onsdag 5 december 2012

Ullevi är snart glömt

Jag har en känsla av att Ullevi som konsertarena håller på att tyna bort, om något så fysiskt stort kan tyna bort förstås.

Orsakerna är främst dessa:

För det första så är byggandet av ett antal nya arenor ett stort hot mot Ullevi. Friends Arena i Solna följs snart av ännu ett jättebygge i Stockholm. Malmö har nya platser för spelningar och listan kan byggas på ytterligare. Framför allt Friends Arena kommer att ta många konsertarrangemang. Nästa sommar kommer såväl Iron Maiden och Bruce Springsteen att uppträda där, två akter som valde Ullevi förra gången de var här. KISS kommer också till nämnda arena, och de valde ju faktiskt redan förra turnén att avstå från Göteborg till förmån för Stockholm och Malmö. Även Ozzy Osbourne kom ju till Stockholm och Malmö medan Göteborg blev utan ett besök, något som förmodligen upprepas i och med den nya nationalarenan. En stor fördel Friends Arena har är förstås taket, som möjliggör en fullgod upplevelse oavsett väder.

För det andra är antalet artister som de facto fyller arenor av sådan här storlek inte så många.
Dessutom har de flesta uppnått en aktningsvärd ålder och återväxten är klen. Rolling Stones, Bruce Springsteen, U2, KISS, Iron Maiden, Metallica, Roger Waters och AC/DC är väl de namn som kommer i åtanke när det gäller rock och av dessa är de yngsta i femtioårsåldern. Madonna lyckades ju inte fylla Ullevi i somras och frågan är om Robbie Williams är den stora räddningen för en arena som känns bedagad som en dinosaurie. Dessutom har ju Ullevi nyligen blivit ombyggd för att ta emot mer publik. Den tajmingen känns synnerligen fel med tanke på hur det ser ut med framtida konsertbesök till västkusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar