tisdag 28 augusti 2012

Kulturkrock i suverän TV-serie

Hoppas att ni inte missat "Lilyhammer" som går på SVT just nu. Den handlar om maffioson Frank Tagliano - eminent gestaltad av en viss Steven Van Zandt - som efter att ha vittnat mot sin boss erhåller FBI:s vittnesskydd.
Frank väljer att bosätta sig i Lillehammer eftersom han blev så förtjust i TV-sändningarna från OS 1994. Under sitt nya namn Giovanni Henriksen anländer han till ett vinterlandskap och en kulturkrock som får oanande konsekvenser.

Karaktären Giovanni Henriksen är givetvis oerhört porträttlik den färgstarke Silvio Dante i "Sopranos" och det är förstås ingen slump. Serierna har naturligtvis skillnader, och den största är att medan "Sopranos" var en hårdkokt maffiaserie så är "Lilyhammer" en komedi. Dessutom en otroligt lyckad sådan.

Steven Van Zandt är ypperlig och fantastiskt underhållande i rollen som en totalt felplacerad maffioso från New York som hamnat i något som kan liknas vid världens ände uppe i ett svinkallt Norge. Han tar till sina beprövade metoder vilket ställer till en del i det lilla samhället och allt är hela tiden skitkul, helt enkelt. Scenen när han skickar ner en gangsterknutte utför backhoppningsbacken (ja, det heter faktiskt så) för att lösa ett affärsproblem de har sinsemellan är sanslös, liksom metoden han tar till för att få sin nattklubbslicens. För att ta två exempel.

Som sagt, hoppas ni inte missat detta guldkorn till TV-serie. Underhållningsvärdet är mycket högt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar