fredag 19 oktober 2012

Gotisk atmosfär och svulstighet

Goth Metal är ett begrepp bland många inom den hårdare delen av musikpaletten. Otaliga är de band som genom åren poppat upp inom genren. Störst i nuläget är väl Nightwish och Within Temptation, men de är långt ifrån ensamma.

Gotisk hårdrock - som det väl skulle heta på svennespråk - har lika många anhängare som belackare. Det storslagna och svulstiga apellerar till somliga, medan andra får en lätt kräkreflex över de pampiga arrangemangen. Själv är jag en anhängare av musikstilen, men visst blir det en viss inflation av akter som låter i stort sett likadant.

Formulan skrivs ofta enligt mallen tung musik, blyriff kombinerat med pampiga keyboardsfanfarer, och snygga arrangemang. Vokalmässigt kombinerar man med fördel en growlande herre och en makalöst skönsjungande vokalissa. I sina bästa stunder är det oemotståndligt, i sina värsta moment närmast vämjeligt.

Det finns en uppsjö band inom genren. Nyss nämnda Nightwish och Within Temptation håller jag mycket högt. men även konstellationer som Lacuna Coil och After Forever är av hög klass. Sedan svämmar det nästan över och att rabbla upp alla blir bara någon form av koketteri. Man kan bara konstatera att Europa verkar ha en god mylla för gotiska band. Förutom nyss nämnda akter så härstammar exempelvis Epica, The Gathering, Edenbridge, Sirenia, Leave's Eye och Tristania från vår del av världen. De flesta av dessa är riktigt bra.

Man ska inte direkt avfärda genren som överarbetad och fånig, vilket är lätt hänt. Det finns mycket kvalitativ hårdrock att finna här och den musikaliska kompetensen är svår att förbise. Ge det gärna en chans om du inte redan gjort det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar