tisdag 9 oktober 2012

Vilken bok blir bäst

Gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen är på många vis underhållande. I min bok är han en av de bästa metal-gitarristerna, jag ignorerar bestämt alla belackare som bara pratar smörja om snabbhet. Utöver det så är han alltid rolig att höra i intervjuer och han verkar vara en ganska rolig snubbe, helt enkelt. Det skulle varit kul att vara en fluga på väggen när han och bröderna Johansson röjde runt under turnéerna på åttiotalet.

Hittills har det inte funnits någon litteratur om vår svenske gitarrgud, men nu är det helt plötsligt två på gång. Den välkände rockjournalisten Anders Tengner släpper nu sin bok "Såsom i himmelen, så ock på jorden", en utgåva som inte är väl sedd hos huvudpersonen själv. Yngwie vägrar själv att vara med i boken, och han avrådde så många han kunde från att bli intervjuade. Inte desto mindre tror jag att boken är läsvärd. Inte för att herr Tengner är en fantastisk författare, för det är han sannerligen inte, utan för att historien om Malmsteen är intressant.

Yngwie själv kommer med sin officiella bok inom kort. Nu kan man förledas att tro att han på något vis ska hämnas genom att släppa en biografi så snart, men faktum är att Yngwie jobbat med boken i flera år.

Båda böckerna ska införskaffas, avnjutas och jämföras. Vi får se vilken som är mest underhållande. Den helt riktiga sanningen kanske vi inte får fram ändå, men det blir säkert givande läsning únder de mörka kvällar som väntar oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar