lördag 6 oktober 2012

Lika skojigt som oväntat

Jag har hört rykten länge nu. I många år har det pratats om att en tysk arrangör i kolossalformat planerar att arrangera en musikfestival i samma kolossalformat i min gamla kära hemstad Norrköping. Nu är det bekräftat. 27-29/6 slås portarna upp till Bråvalla Festival på numera nedlagda flygflottiljen F13:s gamla område.

FKP Scorpio, som arrangören heter, är som sagt en tysk promotor som arrangerar konserter och festivaler över hela Europa. Det här ger logistik- och samordningsfördelar förstås, och man kan boka stora srtister på flera ställen samtidigt. Att man valt Norrköping beror, förutom på det exceptionellt perfekta festivalområdet, på att man har halva Sveriges befolkning inom bekvämt avstånd. Att Norrköpings kommun sponsrar med en slant hjälper säkert också till en del.

Första året ska man ta in ungefär 40.000 personer, är det tänkt. Detta ska öka till 80.000 året därpå, och målet är 100.000 besökare inom några år. Man satsar brett också. Klara så här långt är manglarna Rammstein och publikfriarna Green Day tillsammans med - för mig - obskyra kepssnubben Avicii. Dessbättre har man det tunga artilleriet på torsdag, light-punkarna på fredagen och pubertal-DJ:n på lördagen. På så vis kan man få rätt publik till rätt dag, särskilt som man säljer endagsbiljetter.

Det här är förstås hur kul som helst. Svinskoj att Norrköping får äran att arrangera vad som kan bli Sveriges största festival. Peace and Love uppe i Borlänge är väl desto mer deppiga, då dessa båda arrangemang krockar med varandra. De har ju en del problem redan innan, har man förstått.
Nåväl, hoppas man bokar fler vassa akter till Bråvalla Festival. Jag ser ju gärna fler metalband och hårda rockare, men den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar