tisdag 17 juli 2012

Att plagiera är kutym


Att det görs nyinspelningar eller att det redigeras ommixningar av gamla låtar är inget ovanligt, det vet alla. Att olika hiphopartister inte har egen kunskap att skapa musik utan samplar om andras låtar är närmast standard. Likaså att många artister får hits med gamla kompositioner som stöps om. Sådan är musikkartan, helt enkelt. Jag kan tycka det fungerar ibland, lika ofta känns det helt fel och billigt.

Det finns dock några exempel som är mer okända och faktiskt ganska komiska. Om jag säger "Bombay Calling" med sextiotalsbandet It's A Beautiful Day så vet nog ytterst få vad jag pratar om. Om jag istället säger "Child In Time" med Deep Purple suckar många hänfört över en av hårdrockens milstolpar - även jag. Nu råkar det emellertid förhålla sig så att den sistnämnda mer eller mindre är en ren plankning av It's A Beautiful Days okända örhänge.
Det gäller inte lyriken, däremot gäller det definitivt musiken. Sök  helt enkelt upp den på YouTube - källan till såväl outsinlig kunskap som allehanda obskyra videoklipp - och lyssna så får ni se. Helt otroligt och ytterst roande.

Hur historien bakom lyder vet i alla fall inte jag, men det vore spännande att få reda på det. Det är fascinerande hur lika låtarna är. Var det så att Deep Purple var på lokal där It's A beautiful Day spelade och de tyckte låten "Bombay Calling" var schysst och kanske kunde passa på deras platta "In Rock" som de just var i studion för att påbörja arbetet med? Eller är det en slump, helt enkelt. Två av varandra oberoende tillfällen då låtar skapas? Man kan undra. Likaså huruvida It's A Beautiful Day fått någon royalty.

Jehro Tull var på turné tillsammans med The Eagles i början på sjuttiotalet. De lätt excentriska engelsmännen framförde ofta sin låt "We Used To Know" från plattan "Stand Up", något som gissningsvis inte gick kollegorna i The Eagles förbi. Efter vad jag förstått var de båda banden ganska olika till stil och leverne, och umgicks nog ytterst sporadiskt under turnén. Döm därför om Ian Anderssons förvåning när hans komposition några år senare dök upp  - i något omgjort arrangemang - som "Hotel California" från plattan med samma namn. Alltså en av rockhistoriens allra största låtar alla kategorier. Även här är det enkelt att gå in och jämföra, på Spotify eller YouTube. Låtarna är förstås inte identiska, det går däremot inte att missta sig på likheterna.

Den tillbakalutade Ian Andersson konstaterar helt lakoniskt att han inte tänker stämma The Eagles för upphovsrättsbrott. Han gratulerar dem till en riktigt bra låt, och på typiskt brittiskt manér skämtar han om att han numera äger en "tribute-Rolex" tack vare sina forna turnékamraters succé. En win-win situation, alltså.

När vi ändå är inne på detta ämne kan jag även tipsa om att jämföra John Norums låt "Too Many Hearts" från dennes eminenta solodebut "Total Control" med Deep Purples "Lalena" från den självbetitlade plattan bandets Mk I gav ut 1969. Såväl ackordsföljden som texten är identisk. Vän av ordning vet också att Norum har Deep Purple som en av sina inspirationskällor, som så många andra i samma generation förresten. Även här är inte jag rätt man att säga hur historien förlöpit, det är ändå en smula underhållande att jämföra de båda låtarna. Här kan man tala om att Deep Purple fått smaka sin sin egen medicin - om än i mindre skala. En form av poetisk rättvisa måhända.

Detta bevisar om inte annat en gammal tes. Det var den svenske, alltför tidigt bortgångne, musikproducenten Denniz Pop - mannen bakom mycket av det svenska popundret för dryga tiotalet år sedan - som sa något i stil med att "det egentligen bara finns åtta snygga ackordsföljder. Det handlar om att variera dem på nya sätt hela tiden". Ungefär så.

Sedan är det väl så att "stölderna" ibland sker medvetet, ibland omedvetet. Hur det står till i alla ovanstående fall står skrivet i stjärnorna. Jag hoppas bara att ni fått med er lite kul fakta och underhållande läsning. Det känns dessutom som att det mesta är preskriberat, och att de som "drabbats" inte verkar alltför stridslystna efter rättighetsslantar. Ta er gärna tid och jämför låtarna, det är sannerligen ganska kul -  för alla musiknördar åtminstone.

P.S. Tack till min gode vän Thomas Pihl för tips från coachen och eminent korrekturläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar