onsdag 22 februari 2012

Usel metal, intressant avhandlat

Nu-metal. Denna styggelse inom hårdrocken kunde dessvärre inte ignoreras i dokumentär-serien "Metal Evolution". Om grunge - som avhandlades i förra avsnittet - är dåligt, så är nu-metal närmast att betrakta som direkt uselt. Sam Dunn började också programmet att uttrycka sin avoghet mot genren, och det var befriande för undertecknad. Det kändes som att det var lite småjobbigt för honom att behöva lägga så mycket tid och besvär för att gå på djupet med denna obskyra hybrid. Imponerande att ändå få till en så sevärd dokumentär ändå.

Blandningen av hiphop och hårdrock har sällan fungerat om du frågar mig. Aerosmith lyckades tillsammans med Run DMC att på ett lyckat sätt förnya örhänget "Walk This Way" och samhällskritikerna Rage Against The Machine är alldeles fantastiskt bra. De senare var också med i dokumentären, och de tillhörde ett av dess få musikaliskt positiva undantag. Även genrens gudfäder Korn gav ett sympatiskt intryck och växte i aktning. Akter som Linkin Park, Papa Roach och Faith No More är däremot synnerligen ointressanta, och när Limp Bizkit dök upp i rutan var det ridå. Maken till överskattad skit får man leta länge efter.

Nåväl, nu är det ju inte herrar Dunns och McFadyens fel att nu-metal är så erbarmligt uselt. Tvivelsutan gjorde de vad man kan begära av detta avsnitt, och som nämnts tidigare, det var skönt att höra hur även Sam Dunn upprepade gånger gav luft åt sin tveksamhet inför genren. Klär man sig i kläder från närmaste hiphopbutik, skuttar runt och rappar samt släpar upp en dj på scen kan man inte förvänta sig respekt från rättrogna metalheads.

Nästa avsnitt i serien blir betydligt intressantare, liksom de två avslutande därefter. Någonting säger mig att även duon bakom det hela kommer att vara mer inspirerade framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar