måndag 26 december 2011

Nightwish Imaginaerum till samlingen

Nu är julen överstökad, och visst blev det ett i dubbel bemärkelse hårt paket under granen att avnjuta. Tack vare en dotter med fingertoppskänsla erhöll jag således nya Nightwish, en platta jag tänkt köpa men nu fick i min ägo ändå.  Extra roligt, eftersom Nuclear Blast, som Nightwish är kontrakterade till, är ett av de bolag som är en smula njugga med att släppa sina artisters alster till Spotify. Återstår då illegal nedladdning, som jag vägrar att syssla med, eller legalt inköp.

Jag har tidigare skrivit om "kampen" mellan de båda banden Within Temptation och Nightwish, dessa båda akter har många beröringspunkter. Soundmässigt är de snarlika, de har en kvinnlig sångerska och de befinner sig imagemässigt i samma goth-miljö. Båda kryddar sin musik med pompösa arrangemang och  - inte helt oviktigt - båda är i ungefär samma läge i karriären.

Within Temptation släppte en av 2011 års absolut bästa plattor i våras. "The Unforgiven" är, om man har fäbless för dylik metal, fylld av suverän musik och ett i detta sammanhang perfekt svulstigt arrangemang. Frågan var om Nightwish kunde svara på detta med sin giv "Imaginaerum".

Svaret får, efter att ha lyssnat igenom plattan några gånger, bli ett fegt "eventuellt". Det finns kvalitet och klass på bägge plattorna och Nightwish imponerar med att utvecklas bort från Tarja Turunens stora skugga med den äran. Anette Olzon har växt i kostymen som Tarjas efterträdare, och plattorna med Anette känns mer homogena än de med Tarja tycker jag. "Imaginaerum" kräver dock ett aktivt lyssnande och kommer säkert att växa med fler spinn i CD-spelaren.  Tvivelsutan är det sammantaget så att i och med att Nightwish inte platta är lika direkt så tar Within Temptation hem första ronden.

Holländarnas konsert på Trägårn i höstas var fenomenal, och nu när Finlands motsvarigheter i april kommer till Lisebergshallen uppstår ännu en chans att jämföra dessa båda genregiganter. Dags för rond två. Fram till dess sitter Within Temptation i förarsätet, men Nightwish flåsar dem i nacken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar