tisdag 31 januari 2012

Den svenska hårdrockens historia

Dokumentären "Så Jävla Metal" som handlar om den svenska hårdrockens historia var alldeles oerhört underhållande. Yasin Hillborg, själv metaltrummis, har knåpat ihop filmen under fem år och lyckats intervjua lejonparten av svensk hårdrocksadel. Blandat med olika filmklipp från TV och gamla bandupptagningar blir det en agenäm historia, om än aningen spretig och snuttifierad.

Det börjar logiskt med hur allt startade med band som November, Neon Rose och Heavy Load. Sedan far det iväg mellan olika genrer och artister i en både underhållande och rörig blandning. Som sig bör med dokumentärer av detta snitt får man sig till livs många sköna anekdoter och mycket intressanta fakta. Sanslöst skoj blir det förstås när man än en gång får se Sievert Öholms rejäla moralkaka i "Svar Direkt" där en stackars oförberedd Anders Tengnér ska försvara den otäcka och farliga hårdrocken. Även ett underbart klipp från TV3 där samme Tengnér sitter med i en debatt där en skinntorr skollärarinna avkunnar att hårdrock faktiskt gör så att krukväxterna dör. Inte heller att förglömma Yngwie Malmsteen och hans bands totala röj i business class ombord på ett plan till Tokyo, förevigat för eftervärlden på ett kassettband av trummisen Anders Johansson. Sanslöst skoj, som sagt...

Mycket fakta också förstås, och intressant uppdatering om svensk hårdrock. Det verkar faktiskt vara så att Sverige är det land som genom åren fått fram absolut flest framgångsrika metalakter räknat per capita i hela världen. Där ser man, tänker man efter kan det helt klart stämma. Det finns ju hur många artister som helst från Sverige som skapat sig ett namn i världen. Akter som In Flames, Yngwie Malmsteen och Europe är ju bara några av en uppsjö.

Som sagt, dokumentären är lätt spretig, många av inslagen bär en risig VHS-patina över sig, men det är faktiskt bara charmerande. Filmen går inte in på djupet i detaljer eller gör uppföljande research om en del fenomen som skett genom åren, men den fungerar ändå bra. "Så Jävla Metal" är utan tvekan mycket sevärd och har man bara ett uns av intresse för hårdrock bör man se denna lilla kulturskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar