tisdag 3 januari 2012

En hyllning till Dio

Senaste numret av Sweden Rock Magazine innehåller en klockren kulturinsats, nämligen en väl tilltagen artikelserie om Ronnie James Dio. Inte mindre än 54 sidor av numrets totala 106 tillägnas mannen.

För egen del tycker jag att det var ett steg i rätt riktning. Sweden Rock Magazine har sedan starten varit det i särklass bästa magasinet för hårda rockare i mogen ålder. Jag har också följaktligen varit en stadig prenumerant sedan första numret - och är det fortfarande. På senare tid har man dock varit ute i tassemarkerna och skrivit om bitvis mer obskyra akter och trender, vilket väl är en naturlig utveckling, men visst är den "klassiska" hårdrocken såpass omfattande att det finns mycket kvar att avhandla. Grindcore och nu-metal kan andra tidningar gott få ta hand om. Därför kom denna omfattande artikel om Dio som en försenad julklapp.

Man inser snabbt hur ofantligt mycket högkvalitativ hårdrock som Dio var med och skapade. För mig, och många andra enligt en enkät inne i blaskan, är den heliga treenigheten Rainbow "Rising", Black Sabbath "Heaven And Hell" samt Dio "Holy Diver". Det är ju ändå bara ett axplock av hela karriären. Lika otroligt som imponerande.

Sällan har ordet gigant varit mer passande - må vara att mannen själv var ytterst kortväxt - hans gärning som låtskrivare och sångare i absolut världsklass är odiskutabla. Ronnie James Dio må vara borta, men hans arv lever i evighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar