tisdag 31 januari 2012

Intressant om Journeys milstolpe

På SVT går en dokumentärserie som heter "Hitlåtens Historia", något som låter måttligt intressant för den som helst spisar tyngre material. Senaste episoden däremot var av hög dignitet, då man avhandlade amerikanska AOR-giganterna Journeys super-mega-jättehit "Don't stop believin'" från 1981.

Under det halvtimmeslånga programmet fick man alla bakgrundsfakta runt skapandet av brottarhiten, och det var synnerligen intressant att se hur Jonathan Cain visade hur låten växte fram från en slinga han tagit med sig till bandet till en färdig komposition.

Journey är ju förvisso stora även här i Europa och Sverige, men det är ingenting mot deras superstjärnestatus borta i Staterna. Annat var det starx innan de släppte plattan "Escape". De betraktades då som något av föredetttingar och allmänt ohippa. Tillskottet av just Cain, som kom från det havererade projektet The Babys (bandet huserade även en viss John Waite som bildade Bad English senare) blev en rejäl nystart för bandet och med "Escape" steg man till absoluta toppen. "Don't stop believin'" var dock inte förstavalet på singel, men som bekant är det ju inte alltid skivbolagens fingertoppskänsla pekar åt rätt håll.
Låtens genombrott gjorde lyckan för bandet, och i all hybris runt omkring försökte man sälja på alla vis. Ett av de mindre lyckade - men sett i backspegeln mer komiska - initiativen var att ge ut ett TV-spel med en story runt skarabén på omslaget till plattan.


Intressant också att se hur en ny generation tar till sig låten, bland annat genom att den varit tydligt inslag i filmer och TV-serier på senare år. Jag ser det själv hemma på mina barn som har mycket bra koll på denna milstolpe. Serien "Hitlåtens Historia" är förstås mer eller mindre intressant beroende på låt, men det här avsnittet var mäkta givande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar