torsdag 5 januari 2012

Metal Evolution - en höjdare

Sam Dunn och Scott McFadyen är sannerligen genier när det gäller rockdokumentärer. Efter att ha förstummat många rockers med fantastiska filmer om Iron Maiden (Flight 666) och Rush (Beyond The Lighted Stage) samt den monumentala "Metal - A Headbangers Journey" har duon nu tagit det hela ett steg till. Man har sjösatt ett projekt som känns oerhört intressant. "Metal Evolution" är en dokumentärserie i elva delar som dissekerar ämnet metal in i minsta detalj. Första avsnittet gick på SVT i tisdags, och jag är lyrisk.

Fyrtio minuter ren njutning bjuds man på per avsnitt. Det är ett oerhört genomarbetat och noggrant utfört arbete som gossarna gjort. Nördigt så det förslår, men vem är jag att klaga?
I första delen i serien tog man, ganska logiskt, upp hur allt började en gång i tiden. Man kan tro att Dunn och McFadyen skulle starta med Jimi Hendrix eller Led Zeppelin kanske, men icke. Istället gick man ännu längre bak i historien och såväl blues som jazz avhandlades. Übercoola blues-snubbar och gamla rock'n'roll-profiler fick komma tíll tals. Man kan förstås undra var framför allt jazz kommer in, och just den funderingen nämndes också i filmen, men när man hör Slayers oerhört kompetente batterist Dave Lombardo tillsammans med Testaments dito Paul Bostaph hylla Buddy Rich som den bäste trummisen genom tiderna förstår man en del av kopplingen.

Nåväl, enligt programmet började moderna hårdrocken med den kanske tyngsta debuten någonsin. Black Sabbaths förstlingsverk från 1970 betraktas av många som den första heavy-metalplattan, och visst kan det vara så. Bill Ward var med flitigt i detta premiäravsnitt av programserien och det var mycket matnyttigt man fick höra från den gamle nestorn. Övriga intressanta profiler som passerade var bland annat Ian Paice, Rob Halford, Yngwie Malmsteen, Lemmy Kilminster och Bruce Dickinson. För att nämna några.

Fortsätter serien i samma stil så har vi många timmars ren njutning att se fram mot under närmaste tiden. Sedan blir det garanterat ett inköp på DVD när detta fantastiska projekt väl släpps för inköp. För det här tål att ses många gånger - helt underbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar